Pikantny makaron z chorizo

0 (0 ocen)

Robiłam go w Hiszpanii i nazywałam go wtedy daniem "kryzysowym" ponieważ było z najtańszych składników. W Polsce te do najtańszych nie należą ale sentyment pozostał i lubię je czasem przyrządzać :)

Składniki:

  • 120 g makaronu typu świderki lub rurki
    połowa laski pikantnej kiełbasy chorizo
    pół puszki krojonych pomidorów
    3 łyżki przecieru pomidorowego ze słoiczka
    łyżka oliwy

Pikantny makaron z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na sposób al dente w lekko osolonej wodzie.
    Chorizo kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy około 3 minuty na łyżce oliwy, wlewamy pół puszki krojonych pomidorów i chwilę gotujemy.
  • 2. Odsączony makaron dodajemy do kiełbasy i pomidorów, dodajemy jeszcze 3 łyżki przecieru, chwilę mieszamy i podajemy.
    Smacznego :)

Porady

Danie nie potrzebuje przyprawiania ponieważ chorizo charakteryzuję się dobrze przyprawionym paprykowym, pikantnym smakiem.

Komentarze

Podobne przepisy