Pikantny kociołek drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mięso: pierś zmielić albo pokroić w drobna lub większą kostkę(wedle uznania). Przerzucić do miski, limonkę sparzyć, dodać do mięsa skórkę i sok z połowy limonki, szczyptę soli, pieprzu, pieprzu cayenne oraz łyżeczkę papryki wędzonej. Ząbek czosnku oraz połowę chili posiekać i dodać do marynaty. Zostawić na możliwie jak najdłuższy czas do zamarynowania.
Papryki pokroić w dużą kostkę, cebule czosnek oraz chili drobno posiekać.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kmin oraz ziarna kolendry aby nabrały aromatu(30 sek) przerzucić mięso i przesmażyć prze 3-4 minuty. Jak mięso złapie lekki kolor dodać cebule czosnek oraz resztę chili, po 2 minutach dodać papryki, smażyć przez chwilę.Po czym dolać bulion oraz puszkę pomidorów. Wymieszać, dodać łyżeczkę cukru i dusić pod przykryciem około 25-30 minut, mieszając co jakiś czas. 5 minut przed końcem gotowania dodać puszkę odsączonej czerwonej fasoli oraz koncentrat. Wyłączyć gaz, posiekać pęczek kolendry i dodać do garnka. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Konsystencja powinna być dosyć gęsta.Gotowe :)
Smacznego :)
Porady
Dla bardziej wrażliwych radze zmniejszyć ilość chili ponieważ danie jest dosyć pikantne.
Komentarze