Pikantny chlebek odrywany

4.5 (174 ocen)

Najlepsze pieczywo z dodatkami jakie jadłam. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne a wręcz przeciwnie proste i szybkie, gorąco polecam :)

Składniki:


  • 260 g mąki tortowej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    łyżka cukru
    pół łyżeczki soli
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią

    nadzienie:

    puszka krojonych pomidorów
    1,5 łyżki cukru
    2 łyżki posiekanej suszonej papryczki chili
    130 g startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pizza Ser

Pikantny chlebek odrywany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz ziołowym olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Pomidory gotujemy z cukrem i papryczką przez około 15 minut i odstawiamy do przestudzenia.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na około 15 kwadratów.

    Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Pikantny chlebek odrywany 3. Wyrośnięte kawałki smarujemy pikantnym sosem pomidorowym i posypujemy starym serem.

    Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm).

    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Pomidor Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować