Świetne wołowe pikantne burgery - aż papryczką jalapeno
Składniki:
ok 400g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
4 plastry sera cheddar
1 papryczka jalapeno, bez pestek, drobno pokrojona
sól morska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
Olej roślinny
bułki do hamburgerów -opcjonalnie
Pikantny burger wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieloną wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.
2.Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka.
3.Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.
4.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony.
5. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego!
Komentarze