Pikantny burger wołowy

4.5 (192 ocen)

Świetne wołowe pikantne burgery - aż papryczką jalapeno

Składniki:

  • ok 400g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
    4 plastry sera cheddar
    1 papryczka jalapeno, bez pestek, drobno pokrojona
    sól morska do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    Olej roślinny
    bułki do hamburgerów -opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Pikantny burger wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieloną wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.
  • 2. Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka.
  • 3. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.
  • 4. Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony.
  • 5. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Jalapeno Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować