Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju

0 (0 ocen)

Szybkie i proste w przygotowaniu

Składniki:

  • ciasto ziemniaczane
    ziemniaki - 4 duże szt
    sardynka w oleju z papryczką chilli - 1 puszka ( 110 g )
    jajko - 1 szt
    cebula mała - 1 szt
    szczypiorek
    mąka - 1,5 łyżki
    tłuszcz do smażenia
    sól

Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach.
    Następnie wylać masę na sito, odstawić
  • 2. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce.
    Ostrożnie zlać sok z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną, dodać do masy.
    Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
  • 3. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać łyżką ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron.
    Smacznego !

Porady

Jeśli masa ziemniaczana byłaby za rzadka, dodać jeszcze mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy