Mięciutkie soczyste mięsko z kurczaka, zamarynowane w miodzie i doprawione na pikantnie. Czasami dzień wcześniej umieszczam mięso w soli peklowej, przez co szybciej się smaży, jest bardziej soczyste i ma piękny różowy kolor.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 pałki z kurczaka
1 litr wody
1 duża łyżeczka soli peklowej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka oleju
papryka chili
papryka słodka w proszku
pieprz kolorowy
2 łyżki miodu
Pikantne udka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej zagotować wodę, zdjąć z ognia, wsypać sól peklową, ziele angielskie i liście laurowe. Ostudzić. Do letniego roztworu soli włożyć mięso i odstawić na noc w chłodne miejsce.
2.Następnego dnia rano mięso wyjąć z zalewy i dokładnie opłukać. Natrzeć olejem wymieszanym z miodem i przyprawami.
Umieścić w rękawie do pieczenia, zapiąć zapinkami. Piec około pół godziny w 160*C. Po tym czasie przeciąć woreczek i zwiększyć temperaturę do 200*C, aby kurczak ładnie zapiekł się na złoto.
Komentarze