pikantne udka z miodem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mięciutkie soczyste mięsko z kurczaka, zamarynowane w miodzie i doprawione na pikantnie. Czasami dzień wcześniej umieszczam mięso w soli peklowej, przez co szybciej się smaży, jest bardziej soczyste i ma piękny różowy kolor.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
    1 litr wody
    1 duża łyżeczka soli peklowej
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżka oleju
    papryka chili
    papryka słodka w proszku
    pieprz kolorowy
    2 łyżki miodu

Pikantne udka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej zagotować wodę, zdjąć z ognia, wsypać sól peklową, ziele angielskie i liście laurowe. Ostudzić. Do letniego roztworu soli włożyć mięso i odstawić na noc w chłodne miejsce.
  • 2. Następnego dnia rano mięso wyjąć z zalewy i dokładnie opłukać. Natrzeć olejem wymieszanym z miodem i przyprawami.
    Umieścić w rękawie do pieczenia, zapiąć zapinkami. Piec około pół godziny w 160*C. Po tym czasie przeciąć woreczek i zwiększyć temperaturę do 200*C, aby kurczak ładnie zapiekł się na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy