Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Oto kolejne szybkie i świeże danie, które zaspokoi każdego głodomora, mimo iż w składzie nie ma mięsa. Feeria barw i mnóstwo witamin ze szczyptą pikanterii gryzącej w język.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 4 solidne porcje:
    8 łyżek oleju roślinnego
    1 średnia cebula biała
    1 średnia cebula czerwona
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona
    1 papryka pomarańczowa
    1 cukinia
    1/2 łyżeczki chilli w płatkach
    400 g makaronu świderki
    sól
    pieprz

Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
  • 2. Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą i pieprzem - co pewien czas mieszamy.
  • 3. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwile podgrzewamy - ok 1 minutę. Nakładamy na talerze i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy