Pikantne spaghetti

0 (0 ocen)

Z mężem często jadamy różne potrawy makaronowe.

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
    6-7 łyżek oliwy
    pęczek natki pietruszki
    główka czosnku
    ok. 7 suszonych papryk peperoncini
    ok. 3 dag parmezanu
    sól

Pikantne spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
  • 2. Czosnek obieramy i całe ząbki wkładamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy
    peperoncini i smażymy, aż czosnek się zrumieni. Następnie papryki wyjmujemy.
  • 3. Makaron mieszamy z oliwą z czosnkiem i natką. Wykładamy na talerze i posypujemy startym na tarce o małych oczkach parmezanem.



    Zamiast suszonymi paprykami peperoncini danie możemy doprawić np. szczyptą mielonej papryki chili albo inną ostrą suszoną lub świeżą papryką (wówczas po podsmażeniu paprykę również wyjmujemy z patelni).

Komentarze

Podobne przepisy