PIKANTNE SKRZYDEŁKA (z piekarnika)

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Wspaniały pomysł na obiad. Rodzaj ostrości zależy od ilości dodanej papryki, czosnku i keczupu pikantnego :)

  • 60 min

Składniki:

  • dowolna ilość skrzydełek (u mnie 8 sztuk)
    tłuszcz do wysmarowania formy
    1 szklanka bulionu drobiowego (np. z kostki)

    MARYNATA:
    sól, pieprz ziołowy, papryka ostra (lub wędzona), majeranek, czosnek - całość składników wymieszać z olejem rzepakowym.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne skrzydełka (z piekarnika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ng3jvo 1. Umyte i wysuszone skrzydełka doprawić marynatą: sól, pieprz ziołowy, papryka, majeranek wymieszać z olejem rzepakowym. Skrzydełka przełożyć plasterkami czosnku. Zamknąć w naczyniu lub w misce i włożyć na noc do lodówki.
  • image-08g75qf 2. Następnego dnia przełożyć skrzydełka na blaszkę wysmarowaną tłuszczem (usunąć ze skrzydełek czosnek). Nagrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i zapiekać skrzydełka przez 20 minut.
  • image-1qc7idv 3. Po upływie 20 minut podlać skrzydełka kilkoma łyżkami bulionu i przełożyć na drugą stronę. Po upływie kolejnych 20 minut czynność powtórzyć. Zapiekać skrzydełka do czasu, aż będą rumiane i soczyste (wbić widelec i sprawdzić czy tryskają soki).

Porady

MOJA SPRAWDZONA PROPOZYCJA: Do bulionu bardzo często dodaję też 2 łyżki ostrego keczupu i takim sosem podlewam skrzydełka. Keczup powoduje, że skrzydełka lepiej się przypieką, a i smak jest o niebo lepszy. Jeśli ktoś woli mniej ostre skrzydełka, nie dodawać ostrego keczupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować