Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać.
2.Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć).
3.Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki. Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem. Wyłożyć na blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem.
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
5.Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą.
6.Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Po 20 minutach przykryć blachy folią aluminiową żeby nic się nie przypaliło, następnie zdjąć ją pod koniec pieczenia, jakieś 10 minut przed końcem. Wtedy też najlepiej zwiększyć temperaturę do 220 stopni aby skórka zrobiła się chrupiąca.
Komentarze