Pikantne pieczone żeberka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla smakoszy mięsiwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 kg żeberek
    1/4 szkl ostrego ketchupu
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy dijon
    5 łyżek sosu sojowego
    3 łyżki oleju sezamowego
    3 łyżki wódki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka majeranku
    1/2 kminku mielonego
    kilka kropli sosu tabasco
    kilka kropli sosu worcester
    sól ,pieprz

Pikantne pieczone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyłem , osuszyłem , pokroiłem na porcje. Natarłem solą , majerankiem , i kminkiem. Ułożyłem w żaroodpornej foremce.
    Sos : keczup połączyłem z miodem , musztardą , sosem sojowym , olejem i wódką. Do szklanki ½ wody dodałem mąkę ziemniaczaną , wymieszałem , doprawiłem rozgniecionym czosnkiem , pieprzem , tabasco i sosem worcester. Wszystko dokładnie wymieszałem.
    Połową przygotowanego sosu zalałem żeberka i odstawiłem do lodówki na 3 godziny.
    Po tym czasie wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 189 stopni i piekłem ok. 60 minut. W czasie pieczenia żeberka obracałem kilkakrotnie i często polewałem resztą sosu , a potem sosem z pieczenia. Podałem z frytkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy