Pikantne miodowe udka

5 (187 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne mięsko na czas karnawału na gorącą przekąskę..

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 5-6 udek
    3 łyżki oleju lnianego
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    2 łyżki miody płynnego jasnego
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    2 ząbki czosnku
    sól himalajska do smaku
    pieprz kolorowy z młynka do smaku
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne miodowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w marynacie 1. Mięso myję oddzielam pałki od podudzi,osuszam na ręczniku papierowym nacieram z każdej strony pieprzem i solą równomiernie.

    Do małej miseczki wlewam miód dodaję sos sojowy,i przeciśnięty przez praskę czosnek,wsypuję pieprz cayenne oraz słodką paprykę mieszam wszystko razem i tak powstałą marynatą nacieram mięso.Układam w naczyniu żaroodpornym,przykrywam folią i wstawiam na 3 godziny do lodówki aby mięso naszło składnikami z marynaty.

    Następnie wyjmuję z lodówki ogrzewam do temp pokojowej,wstawiam naczynie do nagrzanego piekarnika do 180*c i piekę około 1 godziny,w czasie pieczenia obracam mięso na drugą stronę .Podaję od razu gorące,najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Miód Papryka Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować