Pikantne miodowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję oddzielam pałki od podudzi,osuszam na ręczniku papierowym nacieram z każdej strony pieprzem i solą równomiernie.
Do małej miseczki wlewam miód dodaję sos sojowy,i przeciśnięty przez praskę czosnek,wsypuję pieprz cayenne oraz słodką paprykę mieszam wszystko razem i tak powstałą marynatą nacieram mięso.Układam w naczyniu żaroodpornym,przykrywam folią i wstawiam na 3 godziny do lodówki aby mięso naszło składnikami z marynaty.
Następnie wyjmuję z lodówki ogrzewam do temp pokojowej,wstawiam naczynie do nagrzanego piekarnika do 180*c i piekę około 1 godziny,w czasie pieczenia obracam mięso na drugą stronę .Podaję od razu gorące,najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Komentarze