Pyszna, ostra i z wyrazem zupa-krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem świeżego imbiru. Krem podaję nietypowo - w szklaneczkach, z bitą pianką śmietanową. Całość dopełniają pikantne krewetki.
30 min
Składniki:
200 g białych krewetek tygrysich, w pancerzykach
2 łyżki masła
Marynata do krewetek:
1 świeże chilli (lub suszone w płatkach)
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy
1 garść posiekanej pietruszki
Zupa-krem:
1/2 czerwonej cebuli
1 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki masła
0,5 kg słodkich ziemniaków
200 g kalafiora
1,5 l bulionu
1 garść świeżej pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Pikantne cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki myjemy w zimnej wodzie, odrywamy główki, nóżki, zdejmujemy pancerzyk, ale ostatni segment zdejmujemy delikatnie, by nie urwać ogonka, który jest ozdobą krewetki. Ostrym nożem rozcinamy delikatnie górną część wzdłuż krewetki i wyjmujemy jej jelito - czarna kreska. Krewetki płuczemy pod zimną wodą.
2.Czerwoną cebulę i chilli posiekaj drobno. W misce wymieszaj składniki na marynatę i włóż do niej obrane krewetki. Delikatnie przemieszaj. Miskę zakryj kawałkiem folii spożywczej i włóż na 1 godzinę do lodówki.
3.Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę, kalafior podziel na różyczki. Cebulę na zupę, imbir posiekaj na drobno. W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj imbir, przesamż chwilę. Wrzuć ziemniaki, kalafior, zalej bulionem i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką. Wrzuć pietruszkę. Zblenduj na gładki krem.
4.Krewetki nadziej na drewniane patyki, na każdy patyk po 2-3 krewetki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Włóż patyki z krewetkami i smaż je po 1-2 minuty na każdą ze stron.
5.Słodką śmietanę ubij na sztywno. Do szklaneczek wlewaj zupę-krem, dodawaj po 2-3 łyżki śmietanki a na samą górę połóż krewetki. Udekoruj listkami pietruszki.
Komentarze