Pikantne cappuccino

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, ostra i z wyrazem zupa-krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem świeżego imbiru. Krem podaję nietypowo - w szklaneczkach, z bitą pianką śmietanową. Całość dopełniają pikantne krewetki.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g białych krewetek tygrysich, w pancerzykach
    2 łyżki masła

    Marynata do krewetek:
    1 świeże chilli (lub suszone w płatkach)
    1/4 czerwonej cebuli
    1 łyżka oliwy
    1 garść posiekanej pietruszki

    Zupa-krem:
    1/2 czerwonej cebuli
    1 cm kawałek świeżego imbiru
    2 łyżki masła
    0,5 kg słodkich ziemniaków
    200 g kalafiora
    1,5 l bulionu
    1 garść świeżej pietruszki
    sól, pieprz
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

    Pianka:
    200 g słodkiej śmietany

    3-4 patyczki do grilla
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Pikantne cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białe krewetki tygrysie - White Tiger Garnele 1. Krewetki myjemy w zimnej wodzie, odrywamy główki, nóżki, zdejmujemy pancerzyk, ale ostatni segment zdejmujemy delikatnie, by nie urwać ogonka, który jest ozdobą krewetki. Ostrym nożem rozcinamy delikatnie górną część wzdłuż krewetki i wyjmujemy jej jelito - czarna kreska. Krewetki płuczemy pod zimną wodą.
  • 2. Czerwoną cebulę i chilli posiekaj drobno. W misce wymieszaj składniki na marynatę i włóż do niej obrane krewetki. Delikatnie przemieszaj. Miskę zakryj kawałkiem folii spożywczej i włóż na 1 godzinę do lodówki.
  • 3. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę, kalafior podziel na różyczki. Cebulę na zupę, imbir posiekaj na drobno. W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj imbir, przesamż chwilę. Wrzuć ziemniaki, kalafior, zalej bulionem i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką. Wrzuć pietruszkę. Zblenduj na gładki krem.
  • 4. Krewetki nadziej na drewniane patyki, na każdy patyk po 2-3 krewetki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Włóż patyki z krewetkami i smaż je po 1-2 minuty na każdą ze stron.
  • 5. Słodką śmietanę ubij na sztywno. Do szklaneczek wlewaj zupę-krem, dodawaj po 2-3 łyżki śmietanki a na samą górę połóż krewetki. Udekoruj listkami pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Krewetki tygrysie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować