Pikantne bułeczki orkiszowe z czarnuszką

0 (0 ocen)

Proste bułeczki z mąki orkiszowej. Pikantne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:

  • 800 g mąki orkiszowej
    7 g suchych drożdży
    600 ml letniej wody
    2 łyżki czarnuszki
    2 łyżki ostrej papryki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu

Pikantne bułeczki orkiszowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie dobrze wyrobić rękami do uzyskania elastycznego, sprężystego ciasta. Ciasto podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60 minut). Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem oraz posypać czarnuszką (opcjonalnie). Piec w 200 st.C około 30 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Konrada Gaca- Kuchnia Fit)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy