PIKANTNE BABECZKI

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Agnieszka i Paweł Dobkowscy z Lasek Szlacheckich na Mazowszu zaprosili nas na poczęstunekskładający się z zimnych przystawek.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 25 dag masła
    ● żółtko
    ● jajko
    ● sól
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    Farsz:
    ● puszka tuńczyka
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki sera rokpol
    ● 10 dag orzechów włoskich
    ● natka pietruszki
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, siekamy
    z masłem, dodajemy jajko
    i żółtko oraz sól i gałkę muszkatołową.
    Wyrabiamy ciasto.
    Formujemy kulę i chłodzimy
    w lodówce około godziny.
  • 2. Ciastem wyklejamy foremki
    do babeczek i pieczemy
    w temp. 180 °C, aż uzyskają
    jasnozłoty kolor (ok. 25 minut).
    Ciepłe wyjmujemy z foremek.
  • 3. Masło z osączonym tuńczykiem
    i serem ucieramy, doprawiamy
    pieprzem. Dodajemy
    posiekaną natkę i połowę grubo
    posiekanych orzechów. Babeczki
    napełniamy farszem,
    posypujemy resztą orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować