Pikantne babeczki z ciasta francuskiego

4.5 (157 ocen)

  • 10 min

Pikantne babeczki z ciasta francuskiego z salami to mój pomysł na ładne podanie przekąski. Są pyszne, pięknie pachną,każdy chetnie sięgnie po tak apetyczny kąsek...

  • 10 min

Składniki:

  • 100 gram pikantnego salami
    100 gram tłustego żółtego sera o wyrazistym smaku
    arkusz gotowego ciasta francuskiego ( z lodówki )
    0,5 łyżeczki soli czosnkowej
    opcjonalnie: sos tysiąca wysp lub inny ulubiony np. czosnkowy
    do dekoracji: kilka listków świeżych ziół np. oregano, bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantne babeczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz do pikantnych babeczek 1. W blenderze zmiksować ser i salami.
  • szybko,apetycznie,smakowicie 2. Arkusz ciasta francuskiego pokroić na 6 kwadratów lub prostokatów. Ciasto umieścić w silikonowej formie do babeczek lub w foremkach. Do każdej wyłożonej ciastem foremki wsypać odrobinę soli czosnkowej i wypełnić farszem.
  • fantazyjne przekąski = łatwe i pyszne 3. Piec 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni C. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem tysiąca wysp. Udekorować listkami świeżych ziół np. oregano.

Porady

Do farszu można dodać ser pleśniowy,czerwoną surową paprykę, zioła, czosnek, podsmażoną cebulę, cokolwiek przyjdzie nam do głowy. Babeczki prezentują się apetycznie same w sobie, ponieważ fantazyjnie układające się ciasto francuskie wygląda estetycznie i dekoracyjnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować