• PIKANTNE BABECZKI

    Autor: Agnieszka i Paweł Dobkowscy,Laski

  • Agnieszka i Paweł Dobkowscy z Lasek Szlacheckich na Mazowszu zaprosili nas na poczęstunekskładający się z zimnych przystawek.

  • Składniki

    ● 1/2 kg mąki
    ● 25 dag masła
    ● żółtko
    ● jajko
    ● sól
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    Farsz:
    ● puszka tuńczyka
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki sera rokpol
    ● 10 dag orzechów włoskich
    ● natka pietruszki
    ● pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem, dodajemy jajko i żółtko oraz sól i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około godziny.

    2.

    Ciastem wyklejamy foremki do babeczek i pieczemy w temp. 180 °C, aż uzyskają jasnozłoty kolor (ok. 25 minut). Ciepłe wyjmujemy z foremek.

    3.

    Masło z osączonym tuńczykiem i serem ucieramy, doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i połowę grubo posiekanych orzechów. Babeczki napełniamy farszem, posypujemy resztą orzechów.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    z wizytą u czytelników, puszka tuńczyka
  • 0 komentarzy

Autor: Agnieszka i Paweł Dobkowscy,Laski

RedakcjaPP 5908

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-08T14:33:09+02:00

501 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_01-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »