Pikantna zupa z owocami morza

4.5 (193 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na wietrzne dni doskonałe są pikantne, rozgrzewające i aromatyczne zupy z dodatkiem owoców morza .

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mieszanka morska (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe): 250 gramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - przyprawa bałkańska: 1 łyżka
    - kmin rzymski: 1 szczypta
    - chilli: 1 szczypta
    - papryka czerwona: 1 łyżeczka
    - mieszanka warzyw: 200 gramów
    - bulion warzywny lub 1 bulionetka warzywna: 500 mililitrów
    - mąką kukurydziana lub gotowa zasmażka: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przelane wrzątkiem na durszlaku owoce morza, posypujemy przyprawą bałkańską i smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając.
  • 2. Następnie dodajemy mieszankę warzywną (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza, kartofle) chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy 500 ml bulionu lub wlewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy bulionetkę warzywną, doprawiamy czerwoną papryką, kuminem i chilli , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować