Pikantna zupa tajska

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa tajska idealnie nadaje się na jesienne kolacje.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    ok 1 l wody
    2 cebule
    1 duży ząbek czosnku
    2 średnie marchewki
    200 ml mleka kokosowego
    kurkuma
    szczypta gałki muszkatołowej
    odrobina soku z cytryny
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz, wegeta
    ostra papryka
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa tajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie (tak, aby nie zbrązowiała!). Dodać ząbek czosnku, pokrojonego kurczaka w paski, kurkumę (ok 1 łyżeczki), ostrą papryczkę obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i podsmażać ok 5 minut.
  • 2. Zawartość patelni przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać resztę przypraw (oprócz pietruszki i sosu sojowego) i gotować do tego momentu, aż marchewka będzie miękka. Dodać mleko kokosowe, sos sojowy i resztę składników. W razie potrzeby zupkę doprawić. SMACZNEGO!

Porady

zupę można podać z ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować