Pikantna zupa brukselkowa z curry.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapamiętasz ten smak

  • 60 min

Składniki:

  • cebula
    strączek ostrej papryczki
    3 łyżki oleju
    350 g brukselki
    litr wywaru z warzyw (może być z kostki)
    curry
    łyżeczka wegety
    10 g płatków migdałowych
    50 ml śmietany
    łyżka mąki
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki cukru
    sól

Pikantna zupa brukselkowa z curry. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę.Chili oczyścić z pestek, pokroić w paski. Brukselkę oczyścić, opłukać. Cebulę i chili zeszklić na oleju w głębokim rondlu. Dodać brukselkę i poddusić. Wywar doprawić do smaku curry i zalać brukselkę, gotować 20 min. Wyjąć kilka główek i odłóżyć. Zupę zmiksować, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem włożyć reszte chili. Odłożone brukselki wrzucić do zupy, zagotować. Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy