Pikantna zupa bananowa

5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Gęsta, sycąca zupa o niebanalnym smaku - słodki banan spotyka się z pikantną papryczką i kwaśną limonką.

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
    2 cebulki szalotki (100 g)
    2 marchewki (150 g)
    2 duże banany
    100 g ryżu parboiled
    1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
    3 szklanki rosołu (750 ml) - może być z kostki
    1 ostra papryczka
    1 limonka
    3 łyżki oleju
    2 płaskie łyżeczki curry w proszku
    sól
    szczypta chilli
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Pikantna zupa bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane i osuszone mięso kroimy w małą kostkę. W szybkowarze rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, dodajemy posiekane szalotki i pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę razem dusimy, dodajemy curry, suchy ryż, papryczkę oczyszczoną z ziarenek i przekrojoną na połowy oraz jednego banana obranego i pokrojonego w kostkę. Mieszamy, zalewamy gorącym rosołem i zamykamy szybkowar. Gotujemy 12 minut od momentu, kiedy zacznie wydobywać się para.
  • 2. Odstawiamy szybkowar z ognia, wypuszczamy parę i otwieramy szybkowar. Do zupy dodajemy mleko kokosowe, skórkę startą z limonki, sok z połowy limonki i drugiego banana obranego i pokrojonego w kostkę. Zagotowujemy, wyjmujemy połówki papryczki, doprawiamy solą i ewentualnie chilli według własnych upodobań smakowych.

Porady

Zupę można przygotować w tradycyjnym garnku - wówczas czas gotowania należy wydłużyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mleko Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 5.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=207

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować