Pikantna zupa bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane i osuszone mięso kroimy w małą kostkę. W szybkowarze rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, dodajemy posiekane szalotki i pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę razem dusimy, dodajemy curry, suchy ryż, papryczkę oczyszczoną z ziarenek i przekrojoną na połowy oraz jednego banana obranego i pokrojonego w kostkę. Mieszamy, zalewamy gorącym rosołem i zamykamy szybkowar. Gotujemy 12 minut od momentu, kiedy zacznie wydobywać się para.
2.Odstawiamy szybkowar z ognia, wypuszczamy parę i otwieramy szybkowar. Do zupy dodajemy mleko kokosowe, skórkę startą z limonki, sok z połowy limonki i drugiego banana obranego i pokrojonego w kostkę. Zagotowujemy, wyjmujemy połówki papryczki, doprawiamy solą i ewentualnie chilli według własnych upodobań smakowych.
Porady
Zupę można przygotować w tradycyjnym garnku - wówczas czas gotowania należy wydłużyć.
Komentarze