Pikantna wieprzowina z pomidorami

0 (0 ocen)

Powstaje z mięsa coś w rodzaju pasty mięsno-pomidorowej do smarowania naleśników kukurydzianych lub placków tortilla.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego u mnie z łopatki
    1 cebula
    1 puszka pomidorów
    1/2 pomidorów suszonych na słońcu
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 szczypta chili
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantna wieprzowina z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pikantna wieprzowina z pomidorami 1. Mięso ostrym nożem pociąć cienkie paseczki na patelni podgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, kiedy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pokrojona drobno cebulę i chwilkę razem smażyć.
  • pikantna wieprzowina z pomidorami 2. Do podsmażonego mięsa dodać 1 szklankę gorącej wody, dosypać paprykę oraz 1/2 łyżeczki soli, przykryć i na małym gazie gotować 1 godzinę. Po upływie godziny mięso jest już miękkie, więc dodać cała puszkę pomidorów razem z sokiem ( bez znaczenia jest czy pomidory są w całości czy pokrojone) , następnie dołożyć suszone pomidory pokrojone w paseczki dosypać chili. Bez przykrywania całość gotować na małym ogniu około 40 minut w tym czasie pomidory się rozgotują, mięso jeszcze bardziej zmięknie i odparuje cały płyn ma nam powstać coś w rodzaju pasty mięsno-pomidorowej na koniec doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem na pikantnie , ewentualnie dosolić.
  • pikantna wieprzowina z pomidorami 3. Ciepłym mięsem smarujemy kukurydziane naleśniki lub placki tortilli, dokładamy sałatę, paprykę i kukurydzę z puszki po zwinięciu mamy przepyszne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować