Pikantna wieprzowina z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso ostrym nożem pociąć cienkie paseczki na patelni podgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, kiedy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pokrojona drobno cebulę i chwilkę razem smażyć.
2.Do podsmażonego mięsa dodać 1 szklankę gorącej wody, dosypać paprykę oraz 1/2 łyżeczki soli, przykryć i na małym gazie gotować 1 godzinę. Po upływie godziny mięso jest już miękkie, więc dodać cała puszkę pomidorów razem z sokiem ( bez znaczenia jest czy pomidory są w całości czy pokrojone) , następnie dołożyć suszone pomidory pokrojone w paseczki dosypać chili. Bez przykrywania całość gotować na małym ogniu około 40 minut w tym czasie pomidory się rozgotują, mięso jeszcze bardziej zmięknie i odparuje cały płyn ma nam powstać coś w rodzaju pasty mięsno-pomidorowej na koniec doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem na pikantnie , ewentualnie dosolić.
3.Ciepłym mięsem smarujemy kukurydziane naleśniki lub placki tortilli, dokładamy sałatę, paprykę i kukurydzę z puszki po zwinięciu mamy przepyszne danie.
Komentarze