pikantna surówka z kapusty i pepperoni

0 (0 ocen)

  • 20 min

Staram się za każdym razem do obiadu wymyślić nową surówkę, z tego co akurat znajdę w lodówce. Ta była dość pikantna i chrupiąca, czyli taka jak lubimy.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 małej główki białej kapusty
    1 marchewka
    1/2 cebuli
    1 łyżeczka chrzanu
    1/2 puszki kukurydzy
    papryczka pepperoni
    łyżka posiekanego koperku
    łyżka majonezu
    sól
    pieprz
    szczypta cukru

Pikantna surówka z kapusty i pepperoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę i marchewkę drobno zetrzeć. Kapustę nasolić i odstawić na kwadrans a następnie odcisnąć. Kukurydzę odsączyć. Papryczkę pozbawić nasion i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z chrzanem, solą, cukrem i pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, na końcu dodając koperek. Surówka najlepiej smakuje po około godzinie, kiedy smaki się połączą.

Porady

Papryczki dodajcie ile chcecie, warto jej najpierw spróbować. Ja kupiłam ostatnio kilka i jedna nie była wcale ostra a druga piekielnie paliła. Więc użyjcie jej według własnego gustu, bo każdy lubi inaczej ostre.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy