Pikantna pieczeń rzymska pod kołderką z boczku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To danie wymyśliłam dla mojego Taty w ramach prezentu na Dzień Ojca. Tato lubi pikantne mięso, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego, 150g boczku wędzonego cienko pokrojonego, 2 jajka, sól, pieprz czarny, pieprz biały, papryka ostra mielona, szczypta chili, ewentualnie mieszanka pikantnych przypraw
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Jajko

Pikantna pieczeń rzymska pod kołderką z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna pieczeń rzymska krok 1 1. 1 jajko gotujemy na twardo. Aluminiową foremkę keksówkę wykładamy boczkiem tak, aby jego część zwisała poza foremkę.
  • Pikantna pieczeń rzymska krok 2 2. Mięso mieszamy z surowym jajkiem i doprawiamy do smaku. Połowę przekładamy do formy. Jajko obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół. Kładziemy w doremce żółtkiem do dołu.
  • Pikantna pieczeń rzymska krok 3 3. Pozostałą częścią mięsa przykrywamy jajka. Luźno zwisający boczek zawijamy na mięso. Do prostokątnej blachy na ciasto wlewamy wodę. Wstawiamy do niej foremkę z pieczenią i razem wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 140-150 stopni przez 1h. Studzimy i odlewamy tłuszcz z aluminiowej foremki.

Porady

Do mięsa można także dodać pietruszki lub białego wina. Wzbogaci do smak naszej potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować