Papryka w postaci pasty, doskonała do kanapek i wędlin - świetny zamiennik ketchupu. W tej wersji jest mocno pikantna, otulona intensywnym smakiem i aromatem czosnku.
60 min
Składniki:
- około 1 kg czerwonej papryki
- 2 białe papryki
- 2 papryczki chilii
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 0,5 łyżeczki ostej papryki mielonej
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru brązowego lub brzozowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Pikantna pasta paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Pokrojoną paprykę podsmażamy na oliwie z oliwek i zalewamy przecierem pomidorowym wymieszanym z cukrem i mielonymi paprykami. Dusimy pod przykryciem do odparowania płynów.
Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2.Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia, dodajemy 4 łyżki octu jabłkowego i miksujemy za pomocą blendera. Powstałą masę jeszcze raz zagotowujemy i przekładamy do słoiczków.
Komentarze