Pikantna jarzynowa z kaczymi kluchami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Pyszna zupa z młodych warzyw, pikantnie doprawiona curry. Urozmaicenie stanowią kluski kładzione z kaczych jaj, kaszy mannej, mąki oraz natki pietruszki.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 650 g obranych młodych ziemniaków
    60 g obranej młodej pietruszki
    100 g obranej młodej marchewki
    500 g młodej żółtej cukinii
    5 ząbków czosnku
    3 - 4 łyżki margaryny
    2 łyżki przyprawy uniwersalnej o potraw
    1 łyżka curry
    1 łyżka przyprawy do drobiu
    1 łyżeczka pieprzu białego mielonego
    6 szklanek wody

    Kacze kluchy:
    2 jajka kacze
    4 łyżki kaszy mannej
    6 łyżek mąki pszennej
    1 pęczek natki pietruszki
    około 1/3 łyżeczki soli (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Kluski Jajko

Pikantna jarzynowa z kaczymi kluchami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pik 1. Czosnek posiekać, ziemniaki, pietruszkę oraz marchewkę pokroić na małe kawałki. Warzywa chwilę smażyć na margarynie. Następnie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować 10 min. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy oraz pokrojoną na małe kawałki cukinię - gotować kolejne 10 min.
  • pik 2. Jajka rozkłócić, wsypać kaszę i mąkę, doprawić solą - dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać posiekaną natkę i ponownie wymieszać.
  • pik 3. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, ciasto z łyżeczki zgarniać palcem bezpośrednio na gotującą sie zupę.
  • pik 4. Po wyczerpaniu ciasta zupę przemieszać, aby kluchy się nie skleiły. Całość gotować jeszcze około 5 min, od czasu do czasu mieszając.

Porady

Jeśli Ktoś nie przepada za pikantnymi zupami, curry i przyprawę do drobiu można zastąpić majerankiem oraz papryką słodką mieloną. Wtedy zupę należy ewentualnie dosolić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować