Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie.
W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż do czasu aż cebula lekko zbrązowieje ( NIE PRZYPALI SIĘ).
Bulion na zupę zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut.
Dopraw zupę paprykową do smaku solą i ziołami.
Salami pokrój w cienkie paski - usmaż.
Fasolę wysyp na sito, opłucz pod bieżącą woda - odcedź.
Do miseczki dodaj po łyżce fasoli, zalej gorącą zupą paprykową, posyp paskami salami.
Porady
Salami możesz zastąpić np. szynką szwarwaldzką lub kiełbasą krakowską
Komentarze