Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna zupa na nadchodzące chłodne dni. Znakomicie rozgrzeje po jesiennym czy zimowym spacerze.

  • 30 min

Składniki:

  • 800 ml bulionu wołowego
    1 duża cebula
    2,5 papryki czerwone
    1 mała papryczka chilli
    sól
    Zioła Toskańskie
    olej rzepakowy

    3 plastry salami
    zzerwona fasola

Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie.
    W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż do czasu aż cebula lekko zbrązowieje ( NIE PRZYPALI SIĘ).

    Bulion na zupę zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut.


    Dopraw zupę paprykową do smaku solą i ziołami.



    Salami pokrój w cienkie paski - usmaż.

    Fasolę wysyp na sito, opłucz pod bieżącą woda - odcedź.

    Do miseczki dodaj po łyżce fasoli, zalej gorącą zupą paprykową, posyp paskami salami.

Porady

Salami możesz zastąpić np. szynką szwarwaldzką lub kiełbasą krakowską

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy