Pijany przekładaniec

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne i wydajne ciacho.

  • 60 min

Składniki:

  • Warstwa I:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dżem dowolny(ja dałam jabłkowy z domowych przetworów)
    Warstwa II:
    6 białek(żółtka będą potrzebne do masy)
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1/2 szkl maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Warstwa III:
    6 żółtek
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    1i1/2 szkl mleka
    1 kostka margaryny
    Warstwa IV:
    duże opakowanie biszkoptów
    1-2 szkl alkoholu np.wina półsłodkiego ale może to być również jakaś nalewka czy wódka
    Przełożenie:
    biszkopt biały-dżem-biszkopt makowy-krem-biszkopty-polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijany przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy biszkopt 1. Warstwa I:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać wylać na blaszkę i piec w temp.175*C/25min.
    Po upieczeniu wystudzić i rozsmarować dżem.
  • 2. Warstwa II:
    Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i dodawać kolejno,mąkę z proszkiem do pieczenia i mak.Wymieszać i upiec w temp.175*C/25min.
    Należy pamiętać by piec ten placek w blaszce takich samych wymiarów jak biszkopt biały.
    Po wystudzeniu ułożyć ten placek na dżemie.
  • krem budyniowy 3. Warstwa III:
    Żółtka utrzeć z cukrem,dodać obie mąki i cukier waniliowy,wymieszać na jednolitą masę.
    Mleko zagotować i wlać na nie przygotowaną masę.Mieszając gotować do momentu zgęstnienia.Odstawić do wystygnięcia.
    Margarynę utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.Dokładnie utrzeć i wyłożyć na placku makowym,który można wcześniej nasączyć alkoholem.
  • gotowe ciasto 4. Warstwa IV:
    Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na krem.
    Polać polewą i posypać tartą białą czekoladą.
    Najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie warstwy się ;;przegryzą''.

Porady

Ciasto nadaje się do mrożenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować