Ciasto Pijany pingwin

4.51 (166 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ciasto na każdą okazję. Warto je przygotować.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1 kopiasta szklanka mąki
    6 łyżek oleju
    1/2 łyżki proszku do pieczenia
    1/2 łyżki octu
    Poncz:
    1,5 łyżki wody
    5 dag margaryny
    1 łyżka kakao
    1 szklanka cukru
    100 ml wódki
    Masa śmietanowa:
    250 ml śmietany 30%
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    Dodatkowo:
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pijany pingwin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Naprzemiennie dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy papier. Końcem od drewnianej łyżki robimy w biszkopcie wgłębienia (co 2 cm).
  • 2. Poncz: Margarynę rozpuszczamy z wodą, cukrem i kakao na kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewamy wódkę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Poncz wlewamy do wgłębień na biszkopcie.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy stratą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować