Ciasto pijany pingwin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Naprzemiennie dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy papier. Końcem od drewnianej łyżki robimy w biszkopcie wgłębienia (co 2 cm).
2.Poncz: Margarynę rozpuszczamy z wodą, cukrem i kakao na kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewamy wódkę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Poncz wlewamy do wgłębień na biszkopcie.
3.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy stratą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze