PIJANY KOKOS

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pierwszą wersję ciasta,dla dorosłych podpatrzyłam.: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/pijany-kokos-7984.html Drugą wersję na krem bezalkoholowym,sama wymyśliłam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Nowa wersja bezalkoholowa :
    ciasto :(na 2 blaszki 30x40)
    -450 g.margaryny Kasi
    -750 g.mąki
    -220 g. cukru
    -3 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    -6 żółtek

    -2 słoiczki powideł węgierkowych,po 280g.

    krem:
    -1 szklanka kaszy manny,błyskawicznej
    -1 szklanka kokosu
    -1 szklanka cukru
    -1 budyń śmietankowy
    -1 litr mleka

    kokos do posypania,ok.30 g.

    ========================
    Stara wersja alkoholowa:
    http://www.mojeciasto.pl/przepisy/pijany-kokos-7984.html
    Lista składników na blaszkę(22x27)
    1 kostka Kasi
    2,5 szklanki mąki (420 g)
    1/2 szklanki cukru (125 g)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    300g dżemu z czarnej porzeczki
    krem:
    1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
    1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1 szklanka cukru (250 g)
    1 szklanka czystej wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Pijany kokos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Zmiksować margarynę z cukrem i żółtkami.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać mikserem na niskich obrotach.Zagnieść i podzielić na dwie części.Wylepić dwie takie same foremki, wyłożone papierem do pieczenia.30x40.
  • smarowanie powidłami 2. Posmarować obie powidłami.
  • po upieczeniu 3. Piec 30 min. w 180 *, każdą blaszkę osobno.
  • posypanie kokosem 4. Jedną jeszcze ciepłą posypać kokosem.
  • warstwa kremu 5. krem-Do miski wsypać grysik, kokos i cukier. Wlać szklankę wody i wymieszać. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia przesiać tam budyń, wymieszać. Wlać 1 szklankę mleka i wymieszać. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Troszkę przestudzić i posmarować, placek bez kokosu.
  • ciasto gotowe 6. Przykryć drugim plackiem z kokosem i schłodzić ciasto przez cała noc.
  • wersja alkoholowa 7. Wersja alkoholowa-W starej wersji składniki były na blaszki : 22x27
    Przez noc, moczył się kokos, z cukrem i grysikiem z dodatkiem wódki. Potem na krem,była ucierana margaryna z masą kokosową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować