Pierwszą wersję ciasta,dla dorosłych podpatrzyłam.: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/pijany-kokos-7984.html Drugą wersję na krem bezalkoholowym,sama wymyśliłam.
1 godz. 40 min
Składniki:
Nowa wersja bezalkoholowa :
ciasto :(na 2 blaszki 30x40)
-450 g.margaryny Kasi
-750 g.mąki
-220 g. cukru
-3 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-6 żółtek
1.ciasto-Zmiksować margarynę z cukrem i żółtkami.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać mikserem na niskich obrotach.Zagnieść i podzielić na dwie części.Wylepić dwie takie same foremki, wyłożone papierem do pieczenia.30x40.
2.Posmarować obie powidłami.
3.Piec 30 min. w 180 *, każdą blaszkę osobno.
4.Jedną jeszcze ciepłą posypać kokosem.
5.krem-Do miski wsypać grysik, kokos i cukier. Wlać szklankę wody i wymieszać. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia przesiać tam budyń, wymieszać. Wlać 1 szklankę mleka i wymieszać. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Troszkę przestudzić i posmarować, placek bez kokosu.
6.Przykryć drugim plackiem z kokosem i schłodzić ciasto przez cała noc.
7.Wersja alkoholowa-W starej wersji składniki były na blaszki : 22x27
Przez noc, moczył się kokos, z cukrem i grysikiem z dodatkiem wódki. Potem na krem,była ucierana margaryna z masą kokosową.
Komentarze