Pijane żeberka

0 (0 ocen)

Delikatne mięso o posmaku wina czerwonego :-)

Składniki:


  • 700-800g żeberek wieprzowych chudych
    400 ml wina półwytrawnego czerwonego
    3 duże ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka płatków chili
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu łagodnego
    2 łyżeczki miodu płynnego
    olej do wysmarowania blaszki
    soł morska świeżo mielona wg.uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Pijane żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka sie kąpią w winie 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Dzielimy na porcje tak żeby każda miała kostkę. Do miski wlewamy wino i dodajemy 3 ząbki czosnku przekrojone na pół. Wkładamy kawałki mięsa i odkładamy całość na 8h do lodówki.
  • 2. Po tym czasie wyjmujemy mięso na ręcznik kuchenny paierowy i odsączamy z nadmiaru wina. W każde żeberko wcieramy sól. Do miski dodajemy majonez,miód,płatki chili oraz ketchup i całość mieszamy.
  • taplamy mięsko 3. Teraz każdy kawałek mięsa obtaczamy w tej papce i przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem.
  • 4. Przykrywamy i pieczemy w 170*C około 1 godziny.Pod koniec pieczenia jak widzimy że kostka ładnie odchodzi od mięsa jeszcze chwilkę zapiekamy na złotobrązowy kolor i gotowe . . . .

    Podajemy z ulubionymi dodatkami i np. lampką czerwonego wina :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Wino Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować