Pijane naleśniki z bananami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

dzieciom też można dać spróbować, byle nie za wiele!

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • NALEśNIKI:
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - budyń waniliowy w proszku: 1 opakowanie
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - woda gazowana (lub zwykła): 1 szklanka
    - mak: 1 łyżka
    - olej: 5 łyżek
    FARSZ:
    - banany duże: 5 sztuk
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cukier puder: 5 łyżek
    - masło: 3 łyżki
    - rum: 0.5 szklanki

Pijane naleśniki z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i wodą. Stopniowo wsypywać mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wsypać mak, dobrze wymieszać. Naleśniki smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi i przykrywać talerzem, odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na maśle wraz z cukrem pudrem. Dodać rum, smażyć aż powstanie gęsta masa.
  • 3. Masą bananową nafaszerować naleśniki, zwinąć w rulon. Można udekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy