Pijana zakonnica

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto..a na dodatek ciekawa nazwa ciasta...

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    7 jaj
    7 łyżek cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu winnego

    Krem gotowany
    3 łyżki wody
    1/2 kostki palmy
    2 łyżki kakao
    1 szkl cukru
    ok 200 ml wódki

    Wierzch
    1/2 l śmietanki kremówki
    1 fix do śmietany
    1 czubata łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijana zakonnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Białka ubić, dodać stopniowo cukier, żółtka ,wymieszane mąki z proszkiem,ocet. Piec w tortownicy 26-28 przez ok 45 minut w 160 stopni, bez termoobiegu 180.Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na ok połowę wysokości.

    Krem
    Wszystkie składniki gotować na parze do momentu, aż rozpuści się cukier. Wlać wódkę.Letni krem powlewać w otwory.

    Wierzch
    Śmietanę ubić z cukrem i fixem ,wyłożyć na wierzch ciasta. Można posypać tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować