PIJAK

4.5 (202 ocen)

To ciasto zawsze robię na Święta

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 JAJA
    6 ŁYŻEK CUKRU
    6 ŁYZEK OLEJU
    6 ŁYŻEK MĄKI
    1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

    CIASTO MAKOWE:

    6 BIAŁEK
    1/2 SZKLANKI CUKRU
    1/2 SZKLANKI MAKU
    1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH

    MASA:

    1/2 LITRA MLEKA
    5 ŻÓŁTEK
    BUDYŃ WANILIOWY
    3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
    KOSTKA MASŁA

    POLEWA:

    1/2 KOSTKI MARGARYNY
    1/2 SZKLANKI CUKRU
    3 ŁYŻKI KAKAO
    3 ŁYŻKI WODY

    DODATKOWO:

    WÓDKA, WINO LUB LIKIER
    OPAKOWANIE BISZKOPTÓW
    DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut
  • ciasto pijak 2. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
  • ciasto makowo-kokosowe 3. ciasto makowo-kokosowe:

    Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez 30-40 minut. wystudzić Wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem.
  • masa budyniowa 4. Masa budyniowa:

    pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe.
  • ciasto pijak 5. Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów.
  • ciasto pijak 6. Polewa:

    margarynę , cukier, wodę i cacao zagotować. Gotować ok. 3 minuty. lekko przestudzić i wylać na ciasto. Dekorować wg uznania. Ja użyłam rodzynek i wiórek kokosowych.Schłodzić. Najlepiej żeby postało całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.48 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

4.48 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

joanna30 Pyszne, mocno alkoholowe ciasto tylko dla dorosłych.

4.5 (170 ocen)

Pijak

4.5 (170 ocen)

Pijak

krys1a Bardzo dobre ciasto 3 godz. 20 min

4.45 (219 ocen)

Ciasto pijak

4.5 (193 ocen)

Pijak

To może cię zainteresować