Jest bardzo smaczny i błyskawicznie znika ze stołu.Dekoracyjnie wygląda na talerzu, dlatego chętnie piekę go kiedy mają przyjść goście.To ulubione ciasto naszej rodziny.
1.Biszkopt.
Ubić białka na sztywną pianę.Ubijać dalej dodając cukier, żółtka.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta po trochę mąki, oleju oraz wody.Delikatnie wymieszać.Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 30 minut.
2.Masa.
Z pół litra mleka wziąć 1/2 szklanki i dodać to tego mąkę ziemniaczana i pszenną, wymieszać.Pozostałe mleko ugotować z cukrem i cukrem waniliowym.Do gotującego się mleka dodać rozrobione mąki.Ugotować budyń i do gorącego dodać kostkę margaryny.Wymieszać razem
3.Składanie placka.
Na biszkopt wylewamy ciepłą masę.
W miseczce wymieszać razem: wodę, kwasek cytrynowy i wódkę.Na wierzchu układamy moczone ciastka z dziurką jedno obok drugiego.Kiedy ostygnie masa posypujemy tartą czekoladą.Na koniec układamy w środku ciastek wiśnie.
Komentarze