Pigwa w Grecji jest bardzo popularnym owocem, z którego na zimę przygotowuje się konfiturę.
Składniki:
● 1 kg pigwy
● 1 kg cukru
● 10 dag glukozy
● 1/2 l wody
● kawałek laski wanilii
● 2 goździki
● 1 łyżka soku z cytryny
● 25 dag migdałów lub orzechów włoskich
Pigwa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pigwy przecieramy gąbką,
aby usunąć z nich meszek. Następnie
je obieramy, przekrawamy
na pół i usuwamy gniazda
nasienne. Owoce myjemy
w dużej ilości wody, osączamy
i kroimy w kostkę lub w słupki.
Wkładamy do dużego garnka,
wlewamy wodę i gotujemy na
bardzo małym ogniu.
2.Laskę wanilii nacinamy
wzdłuż i nożem wydrążamy
rdzeń. Gdy owoce będą prawie
miękkie, dodajemy cukier, glukozę,
rdzeń wanilii i goździki.
Zagotowujemy i na małym ogniu
gotujemy do zgęstnienia.Migdały lub kawałki orzechów
zalewamy gorącą wodą i zdejmujemy
skórkę.
3.Migdały dodajemy do pigwy
razem z sokiem z cytryny, zagotowujemy
i gorące przekładamy
do słoików. Mocno zakręcamy.
Komentarze