Pigwa z migdałami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pigwa w Grecji jest bardzo popularnym owocem, z którego na zimę przygotowuje się konfiturę.

Składniki:

  • ● 1 kg pigwy
    ● 1 kg cukru
    ● 10 dag glukozy
    ● 1/2 l wody
    ● kawałek laski wanilii
    ● 2 goździki
    ● 1 łyżka soku z cytryny
    ● 25 dag migdałów lub orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pigwa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pigwa z migdałami 1. Pigwy przecieramy gąbką,
    aby usunąć z nich meszek. Następnie
    je obieramy, przekrawamy
    na pół i usuwamy gniazda
    nasienne. Owoce myjemy
    w dużej ilości wody, osączamy
    i kroimy w kostkę lub w słupki.
    Wkładamy do dużego garnka,
    wlewamy wodę i gotujemy na
    bardzo małym ogniu.
  • Pigwa z migdałami 2. Laskę wanilii nacinamy
    wzdłuż i nożem wydrążamy
    rdzeń. Gdy owoce będą prawie
    miękkie, dodajemy cukier, glukozę,
    rdzeń wanilii i goździki.
    Zagotowujemy i na małym ogniu
    gotujemy do zgęstnienia.Migdały lub kawałki orzechów
    zalewamy gorącą wodą i zdejmujemy
    skórkę.
  • Pigwa z migdałami 3. Migdały dodajemy do pigwy
    razem z sokiem z cytryny, zagotowujemy
    i gorące przekładamy
    do słoików. Mocno zakręcamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować