Pietruszkowy pstrąg z lekką sałatką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny, mocno pietruszkowy grillowany pstrąg z czosnkową nutą, do tego lekka sałatka na bazie miksu sałat, pomidorków koktajlowych, ziaren słonecznika i oliwy. Idealny obiad dla dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę.

  • 50 min

Składniki:

  • Ryba:
    -2 pstrągi patroszone
    -2 duże ząbki czosnku
    -1 łyżeczka soli
    -1 pęczek natki pietruszki
    -6 łyżek oliwy z oliwek
    -świeżo zmielony pieprz

    Sałatka:
    -100 g miksu sałat
    -12 pomidorków koktajlowych
    -2 łyżki ziaren słonecznika
    -2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Ryba

Pietruszkowy pstrąg z lekką sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z wierzchu nacieramy solą. Do środka wkładamy drobno posiekany czosnek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do miski.
  • 2. Zalewamy oliwą, wrzucamy dokładnie posiekaną pietruszkę i nacieramy pstrągi. Wkładamy na minimum 20 minut do lodówki. Po tym czasie ryby grillujemy na patelni grillowej, na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: na talerzach rozkładamy miks sałat, układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki, posypujemy słonecznikiem i skrapiamy oliwą. Obok sałatki układamy gotowego pstrąga. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować