Pietruszkowe pesto

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam makarony z wszelkiego rodzaju pastami.

  • 20 min

Składniki:

  • - makaron penne - 1 opak
    - natka pietruszki - 1 pęczek
    - ziarna słonecznika - 4 łyżki
    - oliwa z oliwek - 5 łyżki
    - czosnek - 2 ząbki
    - sól, pieprz
    - tarty parmezan - 3 łyżka
    - sok z 1/2 cytryny
    - pomidory suszone - 5 sztuk

Pietruszkowe pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na pesto 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy, wyciskamy sok z połówki cytryny, czosnek obieramy.Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (uwaga!!aby nie przypalić). Do blendera wkładamy natkę pietruszki, sok, ziarna słonecznika, oliwę, czosnek, parmezan i przyprawiamy. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Pesto łączymy z makaronem i dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.Smacznego:)

Porady

To danie super smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy