Pierwszy apetyt

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie jest proste :)Powstało gdy dostałem sms'a od dziewczyny "Zrób coś pysznego, będę za 30 min :*"Z odrobiną serca możemy nim sprawić radość ukochanej osobie i zaspokoić jej 'pierwszy apetyt ';)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - makaron rurki (ilości zależnie od apetytu = )): 200 gramów
    - pierś z kurczaka podwójna pieczona: 100 gramów
    - Sos Fix Knorr do spaghetti Bolognese: 1 opakowanie
    - ser salami: 25 gramów
    PRZYPRAWY:
    - papryka słodka i ostra w proszku: 3 szczypty
    - majeranek (suszony): 1 szczypta
    - oregano suszone: 3 szczypty
    - liście bazylii do dekoracji: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierwszy apetyt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody z łyżką oleju. Gotujemy na sposób "al dente" przez czas wskazany na opakowaniu lub wg własnych upodobań :)
    Gorąco polecam zamieszanie makaronu od czasu do czasu podczas gotowania na nie za dużym ogniu.
    Po ugotowaniu osobiście polecam zahartowanie makaronu odlewając go przez sitko i polewając zimną wodą energicznie ruszając przez ok 25 sekund - makaron po tym zabiegu co prawda jest zimniejszy, jednak sprawia wrażenie 'czystego' i estetycznie wygląda.
  • 2. Już podczas gotowania wody do makaronu możemy zabrać się za przygotowanie mięsa. (Pierś powinna mieć jasny kolor, usuwamy przypieczoną skórkę.)
    Kroimy pierś w drobne części lub rozrywamy zgodnie z włóknami.
    Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania dla mocniejszych doznać polecam pokrojone kawałki wrzucić do miseczki, posypać ostrzejszą papryką i wymieszać z odrobiną oliwy :)
    Tak rozrobione mięso jeszcze raz podsmażyć i zalać sosem z saszetki, wykonanym wg instrukcji.
    Gotujemy ok 5-8 min na malutkim ogniu dla wyklarowania konsystencji.
    (o gęstości sosu decyduje ilość dodanej wody)
    (jeśli ktoś jest bardziej zaawansowany do makaronu może dodać własny sos. Sosy pozostawiają szerokie pole do popisu własnych umiejętności, saszetki są opcją dla śpieszących się i początkujących.) = )
  • 3. Ser może być oczywiście innego rodzaju np. parmezan :)
    Ja używam salami, utartego w większe lub mniejsze paseczki "wedle uznania" :)
  • 4. Danie wypada estetycznie podać - makaron powinien być dobrze odcedzony i podawany zaraz po przygotowaniu - dlatego polecam przygotowywanie sosu w trakcie gotowania makaronu lub wcześniej.
    Makaron na talerzu polewamy od góry przygotowanym sosem i posypujemy tartym serem. W rogu talerzy dodajemy świeże listki bazylii :)
    Jak dla mnie danie dobrze komponuje się z winem z ostrężyn więc polecam po lampce do tego dania :)
  • 5. Życzymy smacznego =* =D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować