Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem

0 (0 ocen)

mój pyszny kulinarny eksperyment, myślę że każdemu będzie smakować

Składniki:

  • 0,7kg piersi z kurczaka
    2 małe sosy sałatkowe jogurtowo- czosnkowe( ja biore Culineo z Biedronki)
    1 cebula
    1 mały por
    2 ząbki czosnku
    mały jogurt naturalny
    łyżka majonezu
    pęczek świeżego koperku lub może być mrożony
    sól, peiprz, olej
    szklanka wody lub może być śmietana
    woda i mąka do zaklepki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, delikatnie opieprzyć i polać przygotowanym jednym sosem sałatkowym( jogurt, 1 łyżka majonezu i 1 sos sałatkowy), dodać połowę krojonego koperku. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, 2 ząbki czosnku,zaś pokrojonego w krążki pora, podsmażamy, później dodajemy wyciągnięte z lodówki mięso, całość smażymy. Dodajemy resztę koperku i drugi sos sałatkowy-tym razem sam proszek. Przyprawiamy do smaku. Następnie dolewamy szklankę wody, całość dusimy pod przykryciem. Na koniec zaciągamy przygotowaną z wody i mąki zaklepką. Podawać z ziemniakami lub ryżem. SMACZNEGO!

Porady

Zamiast wody można dodać śmietanę, myślę że ten sam przepis można by było spróbować zrobić także z innym smakiem sosu sałatkowego, ja zrobiłam z jogurtowo-czosnkowym bo taki akurat miałam w domu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować