Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na zimnej patelni układamy skórką do spodu i rozgrzewamy patelnie. Smażymy ok. 10 min aż ze skórki wytopi się tłuszcz. Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Znowu przewracamy pierś skórką do dołu i przykrywamy patelnie pozostawiając mięso na pół godziny aby się dusiło .
W tym czasie suszoną żurawinę wsypujemy do rondelka podlewamy wodą tak aby była lekko przykryta i dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka .
Po pół godzinie przekładamy piersi z patelni na ogrzany półmisek i trzymamy chwilę pod przykryciem.
Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojone w ósemki jabłka, dodajemy miód i chwile dusimy aby zmiękły. Skrapiamy cytryną.
Odłożone piersi kroimy w plasterki układamy na patelni między podduszonymi jabłkami i dodajemy żurawinę. Wszystko razem dusimy jeszcze 10 min. Można dodać przyprawę curry i szczyptę cynamonu .To już zależy od gustu każdego z nas.
Gotowe piersi podajemy np. z tradycyjnymi kopytkami.
Komentarze