Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

4.5 (199 ocen)

Przepis dla wszystkich ,którzy lubią mięso na słodko.

Składniki:


  • Składniki:
    - dwie piersi z kaczki
    - dwa jabłka
    - 100 g żurawiny
    - łyżka miodu
    - łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na zimnej patelni układamy skórką do spodu i rozgrzewamy patelnie. Smażymy ok. 10 min aż ze skórki wytopi się tłuszcz. Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Znowu przewracamy pierś skórką do dołu i przykrywamy patelnie pozostawiając mięso na pół godziny aby się dusiło .
    W tym czasie suszoną żurawinę wsypujemy do rondelka podlewamy wodą tak aby była lekko przykryta i dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka .
    Po pół godzinie przekładamy piersi z patelni na ogrzany półmisek i trzymamy chwilę pod przykryciem.
    Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojone w ósemki jabłka, dodajemy miód i chwile dusimy aby zmiękły. Skrapiamy cytryną.
    Odłożone piersi kroimy w plasterki układamy na patelni między podduszonymi jabłkami i dodajemy żurawinę. Wszystko razem dusimy jeszcze 10 min. Można dodać przyprawę curry i szczyptę cynamonu .To już zależy od gustu każdego z nas.
    Gotowe piersi podajemy np. z tradycyjnymi kopytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować