Piersi w sosie serowym

4.5 (142 ocen)

Kurczak duszony w wyśmienitym sosie serowym staje się delikatny,kruchy i soczysty.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
    sol,pieprz
    olej do smażenia
    Sos:
    300ml rosołu lub bulionu drobiowego
    100g.serka topionego kremowego(1 bloczek)
    3 łyżki masła śmietankowego
    2 łyżki mąki
    szczypta chili
    (ew. sól,pieprz)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kawy

Piersi w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć,osuszyć,oczyścić z błonek.
    Mięso pokroić w nie duże plastry,lekko rozbić.
    Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
    Na patelni rozgrzać olej smażyć piersi po parę sekund z każdej strony do zmiany koloru na jasny.
  • 2. Sos:Do garnka wlać rosół ,wstawić na gaz.
    Gdy będzie gorąc włożyć serek topiony,trzymać na wolnym ogniu co chwila mieszając do całkowitego rozpuszczenia się serka.
  • 3. Do sosu włożyć piersi,dusić ok 10min.
  • 4. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę,energicznie wymieszać,wlać parę łyżek sosu cały czas mieszając by zasmażka była płynna i gładka-przelać do garnka z sosem,delikatnie wmieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować