Piersi pod cebulową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka umyć i podzielić na części: każdą podwójną pierś przekroić na pół. Każdą połówkę przeciąć wzdłuż na pół. W sumie mamy otrzymać 4 kotlety.
2.Kawałki piersi posypać solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3.Śmietankę przelać do miseczki, dodać 2 zupy cebulowe, dokładnie rozmieszać.
4.Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, podsmażyć na łyżce oleju lub masła z pokrojoną w kostkę cebulą.
5.Piersi kurczaka zalać śmietanką z zupą cebulową. Dokładnie rozprowadzić śmietanę by piersi były w niej całe obtoczone.
6.Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki.
7.Naczynie przykryć. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
Komentarze