Piersi kurczaka z włoskim farszem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Piersi kurczaka podawane z ziemniaczano-brukułowym purée to wyrafinowane w smaku danie. Roztopiony parmezan z czosnkiem jest przyjemną dla oka i podniebienia niespodzianką.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - pomidor plastry: 4 plastry
    - bazylia świeża: 1 pęczek
    - szalotka: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - parmezan: 50 gramów
    - sól czosnkowa: 4 szczypty
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 4 szczypty
    - oliwa z oliwek extra vergine: 6 łyżek

    - młode ziemniaki: 5 sztuk
    - brokuły świeże: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczaka z włoskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierś kurczaka 1. Piersi z kurczaka umyć, przekroić, aby powstały 4 filety. Każdy filet naciąć, aby powstała kieszeń.Każdą kieszeń natrzeć solą czosnkową, posypać pieprzem.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Parmezan zetrzeć na tarce.
  • puree Joasi 2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie wraz z brokułami.Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę, aby powstało ziemniaczano-brukułowe purée. Sposób podania:można użyć do tego celu foremki np. w kształcie serca. Jeszcze gorące purée posypać tartym parmezanem, na powierzchni powstanie efektowna mozaika.
  • kurczak w pysznej oprawie 3. Liście bazylii umyć, posiekać. Szalotkę posiekać drobno, zeszklić na oliwie. Pomidora umyć, pokroić w plastry. Do każdej kieszeni drobiowej włożyć plaster pomidora,szalotkę,liście bazylii.Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia posypać parmezanem wymieszanym z czosnkiem.Podawać z purée.Do dania pasuje też surówka z kapusty pekińskiej z dresingiem ziołowym i oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować