Piersi kurczaka z suszonymi śliwkami owijane boczkiem

4.5 (155 ocen)

Duszone w śmietance z pieczarkami. Bardzo smaczne, polecam.

Składniki:

  • 4 sztuki piersi pojedynczych z kurczaka
    12 sztuk plastrów boczku wędzonego (ok. 250 gram)
    20 sztuk sliwek suszonych
    250 gram świeżych pieczarek
    330 gram smietanki 30% (większy kubek)

    przyprawy:
    czosnek suszony granulowany 1 łyzeczka
    papryka słodka czerwona mielona 4 łyzeczki
    tymianek suszony 1 łyżka
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Piersi kurczaka z suszonymi śliwkami owijane boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy. Wzdłuż każdego filetu robimy nożem kieszeń. Do środka (do kieszeni) wsypujemy po troszkę czosnku i wkładamy po 5 suszonych sparzonych wrzatkiem sliwek.
  • 2. Każdą pierś posypujemy z dwóch stron na zewnątrz słodką papryką oraz tymiankiem. Następnie owijamy każdy filet ściśle plastrami boczku.
  • obsmazamy 3. Na rozgrzaną suchą patelnie teflonową wykładamy nasze filety i obsmażamy z dwóch stron.
  • śmietanka 4. Zalewamy filety smietanką
  • pieczarki 5. i dodajemy pokrojone pieczarki w plasterki.
  • dusimy 6. Przykrywamy i dusimy na średim ogniu około 20-25 minut. Na końcu solimy i pieprzymy do smaku.

Porady

Podajemy z czym chcemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować