Piersi kurczaka nadziewane krakersami

0 (0 ocen)

krakersy można jeść solo lub dodać do mięsa, a powstanie pyszne danie

Składniki:

  • nadzienie : paczka krakersów, 100 g orzechów, 3 jajka, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 4 łyżki oleju

    ponadto : 2 podwójne piersi z kurczaka, jajko, sok z 1/2 cytryny, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, mąka, olej, sól, pieprz

Piersi kurczaka nadziewane krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę i drobno pokrojony w cienkie plasterki seler zeszklić na oleju, przestudzić. Krakersy rozgnieść. Dodać drobno pokrojone orzechy. Wbić jajka. Dodać parę łyżek wody. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cebulę.
  • 2. Pojedyncze piersi z kurczaka naciąć u nasady tak, by powstała kieszeń do nadziewania. Mięso posolić i posypać pieprzem. Natrzeć masłem wymieszanym z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem i odstawić. Farsz włożyć do kieszonek w mięsie, spiąć wykałaczkami. Każdą pierś obtoczyć w mące, rozbitym jajku i jeszcze raz w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy