Pierś z warzywami

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe danie

Składniki:

  • Dwa pojedyncze filety z kurczaka
    Kostka rosołowa pietruszka z lubczykiem
    1 mała cebula
    1 czerwona papryka
    2 pomidory
    1 mała cukinia
    2 ząbki czosnku
    Szczypta tymianku i rozmarynu
    100ml bulionu
    Sól, pieprz
    Olej

Pierś z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś umyj, osusz i rozbij tłuczkiem.
  • 2. Kostkę rosołową rozgnieć i połącz z jedną łyżeczką oliwy.
  • 3. Cebulę i cukinię pokrój w kostkę, paprykę w paski a pomidora na małe kawałki.
  • 4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • 5. Powstałą w ten sposób papką posmaruj filety z obydwu stron.
  • 6. Przyrumień na patelni, na 2-3 łyżkach oleju. Zmniejsz płomień i smaż ok. 10 minut z każdej strony.
  • 7. W rondlu rozgrzej 4 łyżki oliwy.
  • 8. Dodaj pokrojone warzywa, czosnek oraz po szczypcie tymianku i rozmarynu. Smaż ok. 10-15minut.
  • 9. Podlej bulionem, dopraw solą i pieprzem i podduś ok. 5 minut.
  • 10. Pierś podawaj z warzywami.

Porady

Piersi nie solimy, gdyż kostka rosołowa (pietruszka z lubczykiem) nada jej słonego smaku

Komentarze

Podobne przepisy