Pierś z twarożkiem duszona w rosole

0 (0 ocen)

Pyszna i delikatna pierś z kurczaka, mój dzisiejszy obiad:)

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
    ½ łyżeczki suszonego majeranku
    ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    ½ łyżeczki przyprawy do grilla
    1 szklanka rosołu
    1 łyżka margaryny
    Farsz:
    50 g sera białego półtłustego
    1-2 łyżki mleka lub śmietany
    2 gałązki koperku świeżego
    ½ czerwonej cebuli
    Sól,pieprz, mielone płatki chili
    3cm kawałek żółtej papryki

Pierś z twarożkiem duszona w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • twarożek 1. Farsz:
    Do miseczki przełożyć biały ser i rozkruszyć go widelcem. Koperek i cebulę drobniutko posiekać, dodać do serka. Przyprawić do smaku i dodać mleko, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 15-20 minut.
  • 2. Mięso umyć i osuszyć. Odkroić polędwiczkę, a mięso rozkroić ja książkę, delikatnie rozbić. Natrzeć mięso mieszanką przypraw.
  • nałożyć fasz 3. Na płat mięsa rozsmarować twarożek. Na jednym z końców ułożyć pasek papryki i zwinąć mięso w roladkę. Zabezpieczyć wykałaczkami.
  • mięso zrumienić i zalać rosołem 4. Na patelni rozgrzać margarynę i obsmażyć mięso na rumiano z każdej stron. Następnie wlać rosół ( najlepiej domowy) i przykryć pokrywką. Dusić około 15 minut co jakiś czas obracając mięso. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy