Pierś z kurczaka w marynacie tymiankowej

0 (0 ocen)

Piers z kurczaka smażona w papierze,dzieki czemu jest soczysta i aromatyczna za sprawą marynaty.

Składniki:

  • 2 srednie filety z kurczaka,
    5 ząbków czosnku,
    sol do smaku,
    1/2 łyżeczki imbiru,
    szczypta chilli,
    5 łyzeczek papryki słodkiej mielonej,
    garść tymianku świeżego badż suszonego,
    3 łyzki oleju,
    3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    papier do pieczenia,
    1 łyżka oleju

Pierś z kurczaka w marynacie tymiankowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smazenie 1. Filet rozcinamy wzdłuż,aby powstały 2 ciensze kawałki.
    Do miski wlewamy olej i pozostałe składniki marynaty,mieszamy dokładnie.Filety wkładamy do marynaty,dokładnie je nią obtaczamy.Wstawiamy do lodowki na noc.
    Papier do pieczenia przycinamy na taki kawalek,aby zmiescił sie w nim filet i zeby mozna bylo go nim nakryc.Papier smarujemy cienko olejem,nakladamy
    filet,przykrywamy i kladziemy na rozgrzaną patelnię(teflonowa).Smazymy z obu stron po ok 5 minut na srednim gazie.
    Filet wyjmujemy z papieru i podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy