Na konkurs potrwa z kurczaka wybrałam właśnie ten przepis, ponieważ jest on naprawdę smaczny, niezbyt długo się go przygotowuje i uwielbia go cała moja rodzina.
Pierś z kurczka z boczkiem w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy w kawałki wielkości ok. 4x4 cm. Obsypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Z ciągamy z ognia i zawijamy każdy kawałek boczkiem i ponownie podsmażamy.
2.Przygotowujemy sos. Podsmażamy pokrojone w kostkę 2 plasterki boczku, pokrojoną w kostkę cebulę. Suszone śliwki również kroimy i dodajemy do reszty, podlewany całość 0,5 l wody i kostką rosołową. gotujemy ok. 5 min. Zaciągamy mąką.
3.Sos dodajemy do kawałków kurczaka i całość dusimy ok. 10 min. Znakomicie pasuje podane z ugotowanym ryżem i marchewką. Smacznego.
Komentarze