Pierś z kurczka z boczkiem w sosie

4.5 (190 ocen)

  • Łatwy

Na konkurs potrwa z kurczaka wybrałam właśnie ten przepis, ponieważ jest on naprawdę smaczny, niezbyt długo się go przygotowuje i uwielbia go cała moja rodzina.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kuczaka: 1 sztuka
    - boczek wędzony w plastrach: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - śliwki suszone: 5 sztuk
    - ryż: 30 dekagramów
    - marchewka kostka: 30 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczka z boczkiem w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w kawałki wielkości ok. 4x4 cm. Obsypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Z ciągamy z ognia i zawijamy każdy kawałek boczkiem i ponownie podsmażamy.
  • 2. Przygotowujemy sos. Podsmażamy pokrojone w kostkę 2 plasterki boczku, pokrojoną w kostkę cebulę. Suszone śliwki również kroimy i dodajemy do reszty, podlewany całość 0,5 l wody i kostką rosołową. gotujemy ok. 5 min. Zaciągamy mąką.
  • 3. Sos dodajemy do kawałków kurczaka i całość dusimy ok. 10 min. Znakomicie pasuje podane z ugotowanym ryżem i marchewką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować